Lite höstpyssel bland rosorna

För den som har möjlighet och intresse finns det nu på hösten en del man kan göra för att förbättra
utbytet av nästa års rosodling.

Klippa bort barkfläcksjukeinfekterade grenar.

För närvarande finns det inte något medel ( i alla fall inte som är tillgängligt för hemmabruk) som effektivt stoppar eller dödar en påbörjad infektion. Därför får man inrikta sig på att försöka begränsa uppkomsten
av nya infektioner genom att klippa bort redan infekterade grenar så att dessa inte sprider sporer som tar sig in i de öppna sårytor som uppstår när bladen fallit av.

Barkfläckarna ( se bild ) hittar man på grenar som är två år och äldre.

När man ändå är igång kan man samtidigt titta efter ev. mjöldaggsinfekterade grenar och klippa bort dem.


Samla ihop och ta bort blad från marken.

 

 

 

 



Klicka på bilden för större format

En del svartfläcksjukesporer övervintrar på grenarna men de flesta finns på bladen som fallit ner på marken. Ihopsamling och bortforsling av bladen är en bra början men även den noggrannaste missar en del blad och därför kan man komplettera med att täcka marken med 1-2 cm jord, förslagsvis kompostjord.
Detta är något man bör göra så sent som möjligt eftersom en del rosbuskar fäller bladen ganska sent.

Ovan föreslagna åtgärder är inget som förhindrar svartfläcksjuka nästa år men kan i alla fall kraftigt begränsa de tidigaste angreppen.


Vintertäckning

Täckning med t.ex. granris, vassmattor eller säckväv är inte något som direkt ger ett större skydd mot låga temperaturer utan kan tvärtom vara dåligt eftersom risken för barkfläcksjukeinfektioner ökar. Däremot kan täckningen ge ett visst skydd mot uttorkning ( sol och blåst ) på vårvintern och vill man täcka är det först då man bör göra det.
Rabattrosor av lite ömtåligare sorter kan man skydda genom att kupa upp eller lägga på ny jord en bit upp på grenarna.


Uppbindning

Om man har ställen i trädgården där man vet att det brukar samlas stora mängder snö ( de vintrar vi har snö ) och man har rosbuskar där kan man binda ihop grenarna och kanske slå ner några käppar och därmed förhindra att buskarna blir mosade av snön.


Beskärning

Med undantag för lätt putsning så föreslår jag att man väntar med beskärningen till våren eftersom man inte i förväg innan vintern vet vilka grenar som kommer att drabbas av frostskador eller barkfläcksjuka och därmed kanske klipper bort “fel” grenar.


Gödsling

Kalium och fosfor förflyttar sig ganska långsamt ner genom jordlagren och speciellt på lerjordar kan det vara bra att redan nu på hösten tillföra PK-gödsel.
Däremot är kvävegödsling ganska meningslös eftersom det är mycket lättrörligt och det mesta hinner försvinna ner till grundvattnet till ingen nytta.

Om man behöver kalka är senhösten en bra tid.


 

               Copyright 2007 © Österlens Kulturhistoriska Rosor