Välkommen!

Vi är en förening som är förälskade i gamla rosor. Därför har vi bestämt oss för att bevara, dokumentera, och sprida kunskap om Österlens rosarv. Vi har hitintills inventerat mer än 200 gamla rosor i Simrishamn, Ystad, Tomelilla, och Sjöbos kommuner. Sommaren 2009 invigdes en rosbank på Rosentorget i Simrishamn, där kring 130 av de mest värdefulla inventeringsrosorna kommer att bevaras för framtiden.

Varje sommar ställer vi till med Rosfest i Simrishamn med omnejd.
Spännande föredragsserier höst och vår.
Roskurser
Resor och utflykter
Ny medlemsförmån! 10% rabatt på inköp av jord och gödning

Medlem i föreningen Österlenrosor blir du genom att betala in 100 kr till bg 323-5645, märk talongen ”årsavgift”.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Else Olsson, tel. 070-73 33 407 eller e-post:

info@osterlenrosor.se

ÖSTERLENS GAMLA ROSOR

Äntligen är den här! Boken som berättar om rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar. 
Den vackert inbundna boken är fylld av spännande roshistorier som vittnar om en särdeles stark och kärleksfull relation mellan människan och rosen på Österlen. Österlens gamla rosor innehåller 39 kapitel fördelade på 170 sidor, alla med ett rikt bildmaterial. Bokens avslutande kapitel presenterar rosorna som inventerats på Österlen och som kan besökas på Rosentorget i Simrishamn. Författaren Mia Gröndahl var en av pionjärerna bakom Österlenrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns bortåt tusen rosor i blom varje sommar.

Boken går att köpa direkt från förlaget som har adress www.grondahlrietz.se  Medlemmar i Österlenrosor kan få 20 kr rabatt mot uppgivande av sitt medlemsnummer.

Aktuellt på Rosentorget

Söndag 23/4 kl.13.00

Rosbeskärning på Rosentorget

På Rosentorget finns det en hel del rosor av olika sorter och typer som ska klippas och medlemmar och övriga intresserade har möjlighet att hjälpa till. Eftermiddagen inleds med en kortfattad men förhoppningsvis saklig och nyttig information om rosbeskärning och med tips och förslag på hur man kan göra.
Oöm klädsel rekommenderas och medtag gärna egen sekatör och/eller grensax. Och så bjuder vi på fika…

Hitta hit till Rosentorget....

.Rosentorgets Vänner.

Rosentorgets vänner är en liten informell och trevlig grupp som har hand om skötseln av Rosentorget i form av bl.a ogräsrensning, beskärning och uppbindning. Arbetet är ideellt men belönas med fika och fri entré till Österlenrosors föredrag.

Tycker du det verkar intressant och har lust att hjälpa till, hör av dig till info@osterlenrosor.se eller på tel 0414-60207

Det är möjligt för Er att kunna införskaffa Österlenrosor till den egna trädgården. Ett urval intressanta sorter har förökats upp i begränsat antal. Först till kvarn får först mala!

Sortiment och återförsäljare

Växtmarknad i museiträdgården

Lördag 13 maj kl.10.00-13.00 blir det växtmarknad i trädgården på Österlens Museum. Läs mer här.

 

Protokollet justerat

Protokollet från årsmötet är justerat och som utlovat publiceras det här på hemsidan.

 

Österlens Rosfest 2017

Vi håller på med planeringen av årets rosfest som blir lördag 1 juli - fredag 7 juli. När ett prel. program blir klart kommer det att publiceras här på hemsidan.

Bilder från några av arrangemangen på förra årets rosfest hittar man här. (Öppnas i nytt fönster)

Österlens Rosendrottning 2016

I fjol föll allmänhetens val av Rosendrottning på Laila Dahlgren Hansson och kröningen i Bergengrenska trädgården gjordes av Reidar Jönsson.
Laila är mycket intresserad av allt som har med trädgård och blommor att göra och hon visar gärna upp sin egen trädgård och sina rosor i Glimminge.

 

Vid Rosfestens invigningsceremoni 2 juli i Bergengrenska trädgården presenterades den nyskrivna sången "Till Rosa och alla hennes vänner". Text och musik av Annalena Maurin.
Sången finns här.

Bornholmsresa 2016

Österlenrosors resa till Bornholm blev snabbt fullbokad och deltagarna var vid hemkomsten till Sverige förhoppningsvis nöjda med sitt val.
Några bilder från resan finns här. (Öppnas i nytt fönster)

Klipp från YA 28/1 2013