Rosor på Österlen | Lotta Karlsson: MIN TRÄDGÅRD SKA SAMLA PÅ SKÖNHET  
 


Min rosenträdgård finns i Borrby, där den omgärdar mitt lilla byhus med skönhet och dofter. Jag älskar gammaldags rosor. Det har varit en tradition i min familj att odla Alba-, Gallica- och Damascenarosor. Mormor och mor la rosorna i glasskålar med vatten, det doftade underbart. Dessa rosskålar ingår i mina tidiga minnen. Första rosen jag planterade i Borrby kom också från min morfars trädgård i södra Närke, Zinkgruvan. Ingen vet säkert vad det är för ros. Jag har visat den i olika sammanhang. Alla kunniga har olika förslag. Jag tror att det är en gallica, men vilken? Starkt rosa och mycket dubbel. Kronbladen är ådrade och varierar lite i färg. Varje år kommer 1-2 blommor som är mera öppna, inte lika dubbla och med tydliga gula ståndare. Den går lätt att föröka med rotskott och har en otrolig livskraft. Jag har vuxit upp med den och därför vant mig vid den men häpnar fortfarande över blomsterprakten. Nytt är att jag blir stolt över den beundran den väcker hos roskunniga.

Den andra rosen jag planterade var en liten planta som fick ta vid staketet till BP-macken i Borrby. Jag hade kollat-in baby-plantan några dagar. Jag frågade om jag fick ta den: ”Ta skiten!”. Jag trodde att det var en vanlig enkel vildros. När jag planterade den var trädgården inte alls förnyad. Jag ville ha en kontrast till mögel, rostiga spikar och betong som vi arbetade med i huset. Första blomman var för mig otrolig; ett stort grönt mittparti och massor av starkt lila kronblad. Fanns det så annorlunda rosor?

Sedan dess har jag läst, studerat, pratat, handlat och planterat rosor. Jag har handlat många hos Roskraft i Kvarnby och många hos Cedergrens i Råå. Rosorna trivs mycket bra i min trädgård, och bättre ju mera jag lärt om skötsel o dyl. Jag har inspirerats av gamla trädgårdar. Mycket sten som är lättskött, traditionsenligt och höjer klimatzon. Gården var stensatt för länge sedan. I huset fanns bageri och bostad för bagarfamiljen men också för bagardrängar och pigor. Man fraktade tunga mjölsäckar och annat med häst och vagn. Då var det nödvändigt med en rejäl och funktionell stenläggning på gården. En gång fick jag besök av sonen till den första bagaren. Han bodde då i USA sedan många år. Han berättade att barnen förbjöds att mata Bagerihästen genom köksfönstret. Gissa vad bagarbarnen gjorde, gärna och ofta! Stenläggningen var borta när jag köpte huset. Jag lät lägga ny ”bonnasten” som hämtades från bönderna runt byn. Jag har låtit lägga en bit i taget. En trädgård ska inte bli färdig över en helg. Jag lagrade sten inför kommande stensättning som rabattkanter. somliga kanter ligger kvar.

Mitt hus är från 1912. Jag har lärt mig att man då använde varje bit av gården och så vill jag också göra. Jag älskar att få plantor av mina vänner och ger själv också gärna bort. Det hör en gammal trädgård till att snarare äga arter som kommer från grannen än från en plantskola. Ibland har jag stulit en stickling. Bl a har jag ett Blåregn som kommer från en restaurang i Sölvesborg, Restaurangen heter ”Blåregn”. Min trädgård ska samla på skönhet. Den är ett stycke tuktad natur men den är tuktad med måtta. Rosorna är lite snåriga. Klematis försöker jag odla bland rosorna. Det blir inte lika många blommor men det ser naturligt ut och är ett överraskningsmoment.

Jag har nu många gamla rosor. Bl a en underbar Madame Hardy som länge var hundkoja till vår framlidne Golden Retriver. Tuscany Superb växer mot huset på gatsidan. I Borrby hade många hus rosor mot gatan. Så fick husägarna ett erbjudande om att sälja trottoaren till Borrby kommun. Alla gjorde detta för att slippa snöröjningen om vintern och för att få den åtråvärde asfalten ända in mot huset. Alla rosor togs de bort. En nu bortgången granne har berättat hur henne far led när rosorna grävdes upp. Jag har en Alba Maxima som har ett särskilt värde för mig. Den kommer från ett grannhus som beboddes av en äldre dam när jag köpte mitt hus. Hon har berättat så mycket från byn och från sitt yrkesliv. Att jag återigen planterat rosor mot gatan har väckt irritation hos dem som föredrar asfaltering. Många stannar dock och beundrar min Rosa Helena som klär in en hel lyktstolpe. Endast en liten lucka på stolpen håller jag fri för att kommunen ska kunna justera ljuset. Om jag inte hade hållt tillbaka denna ros hade den vuxit över huset och in på gården. Vi har också Kifsgate, Maidens Blush, Pimpineller, Souvenir de la Malmaison, Nuit de Young, Fontain la Tour, Karl Förster, Alphonse de Lavale o s v

Du är varmt välkommen på planerad visning

Lotta Karlsson, Kvarngatan 1, 276 30 BORRBY
tel: 0411 – 52 12 11 eller 070 – 652 12 11

 
 
  skriv ut artikeln | stäng fönster